Siirry pääsisältöön

Nuori 2020 ja Autismin talvipäivät

Oppimisen Taika-hanke pääsi tammikuussa ohjelmantuottajaksi valtakunnalliseen Nuori 2020 kasvatus- ja nuorisotyön tapahtumaan Tampereella, jossa järjestimme kaksi toiminnallista sosiaalisen sirkuksen työpajaa Monitoimitalolla keskiviikkona 15.1.2020. Työpajoissa esiteltiin läpileikkaus sosiaalisen sirkuksen menetelmistä kasvatus- ja nuorisoalalla työskenteleville. Ohjaajina toimivat Sirkus Magentan Maiju Kuivalainen sekä Topi Hurtig ja hankkeen toimintaa esittelivät projektikoordinaattori Salla Ancker sekä työhönvalmentaja Karoliina Pitkänen Livestä.

Nuori 2020
Aamupäivän työpajaansaapui melko pieni määrä yleisöä, liekö syynä ollut juuri samalle päivälle sattunut kurja sää ja pitkähkö välimatka tapahtuman pääpaikalle Tampere-talolle. Iltapäivän työpajaan tuli kuitenkin suurempi määrä osallistujia. Vaihtelevasta yleisömäärästä huolimatta molemmissa työpajoissa oli iloinen tunnelma ja alan ammattilaiset saivat mukaansa kattauksen toiminnallisia menetelmiä. Työpajoissa kokeiltiin erilaisia ryhmäharjoituksia ja -leikkejä, jongleerausta yksin ja parin kanssa sekä akrobatiaa. Lisäksi keskusteltiin sosiaalisen sirkuksen hyödyntämisestä omassa työssä.Liven työntekijät jäivät vielä 16.1. osallistujiksi seminaaripäivään, jossa kuultiin esimerkiksi sateenkaarinuorten puheenvuoroja sekä viimeisimpiä tuulia nuorten suosimista some-kanavista.
Nuori 2020
Olimme myös ohjaamassa toiminnallista työpajaa Autismin talvipäivillä 7.2.2020 Espoossa Otaniemen Dipolissa. Työpajaan oli ilmoittautunut ennalta 40 osallistujaa ja tupa olikin täynnä yleisöä. Ohjaajina toimivat tällä kertaa Antti Leinonen ja Maiju Kuivalainen Sirkus Magentasta ja Salla Ancker sekä Karoliina Pitkänen kertoivat jälleen hankkeen toiminnasta ammattiopisto Livessä. Myös Autismin talvipäivillä tarjottiin yleisölle läpileikkaus sosiaalisesta sirkuksesta leikkien, jongleerauksen sekä akrobatian muodossa. Tunnelma oli iloisen innostunutta ja kaikki lähtivät rohkeasti sirkustelemaan.

Autismin talvipäivät
Oppimisen Taika-hankkeelle nämä tapahtumat olivat oiva tilaisuus levittää hankkeen toiminnan tuloksia ja kertoa sosiaalisen sirkuksen käyttömahdollisuuksista erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden ja asiakkaiden kanssa.

Kevätkausi jatkuu hankkeessa Liven henkilöstökoulutuksilla sekä opetus-ja ohjaushenkilöstön ja opiskelijoiden yhteisillä sosiaalisen sirkuksen koulutuksilla. Tammikuussa käynnistyi koulutus Liven Porvoon toimipaikassa TELMA-ryhmän kanssa ja maaliskuussa vuoronsa saavat Liven liikuntavastaavat sekä organisaation eri puolilta koostettu henkilöstöryhmä. Maaliskuussa aletaan myös kuvaamaan hankkeessa tuotettavaa työkirjaa/toimintakortteja, johon hanketyöryhmä on koonnut kattauksen erilaisia sirkusharjoituksia. Lisäksi Haaga-Helia ammatillinen opettajakorkeakoulu kokoaa työkirjan valokuvan voimauttavasta käytöstä, josta voit lukea lisää täältä. 

Mukavaa kevään odotusta kaikille,
terveisin Salla Ancker/Ammattiopisto Live

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työhönvalmennusmateriaalia: korttipakka, Seppo-peli ja virtuaaliset vahvuuskortit

  Oppimisen Taika - Sosiaalinen sirkus työelämätaitojen tukena -hankkeen aikana Ammattiopisto Livessä on toteutettu ryhmä- ja yksilötyöhönvalmennuksia Valma- ja Telma-opiskelijoille. Valmennuksissa olemme saaneet todistaa hienoja työllistymiseenkin johtaneita onnistumistarinoita. Valmennusten myötä kehitettiin uutta materiaalia ja uusia toimintatapoja. Keväällä julkaistussa Valokuvatyökirjassa  esiteltiin valokuvan käytön mahdollisuuksia myös osana työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Nappaa tästä postauksesta käyttöösi uutta Oppimisen Taika -hankkeessa kehitettyä työhönvalmennusmateriaalia. Työpaikalla - korttipakka työelämätaitojen oppimisen tueksi Työpaikalla -kortit syntyi tarpeesta käydä työelämän pelisääntöjä toiminnallisesti läpi. Tehtävänä on jaotella toimintakortteja oikeiden otsikoiden alle. Vastaukset eivät ole aina yksiselitteisiä ja käyttökokemusten perusteella kortit herättävät paljon keskustelua esimerkiksi työpaikkojen eroavaisuuksista. Kortit sopivat sekä yksilö- että ry

Sosiaalisen sirkuksen korttipakka on täällä!

Meillä on ilo esitellä Sosiaalisen sirkuksen korttipakka – oppimisen taikaa ja työelämätaitoja. Korttipakka esittelee kattavasti erilaisia sosiaalisen sirkuksen harjoituksia kuvien, videoiden sekä kirjallisten ohjeiden avulla. Korttien takana on Ammattiopisto Liven ja Sirkus Magentan työryhmä. Kaikki korttien valokuvat ja videot on kuvannut Ammattiopisto Liven media-alan perustutkinnon opiskelija Alessia Omeri ja kortit kuvattiin Liven omassa studiossa Kiannonkadun uudessa koulurakennuksessa. Sosiaalisessa sirkuksessa sirkus toimii välineenä monenlaisten tavoitteiden saavuttamiseen. Sirkuksen avulla voi kehittää myös työelämässä tarvittavia taitoja, esimerkiksi sosiaalisia- ja ryhmätyötaitoja, omien vahvuuksien tunnistamista, esillä oloa tai vaikkapa uuden oppimista mukaansatempaavalla tavalla. Sirkus sopii kaiken ikäisille ja se soveltuu hyvin henkilöille, joilla on erityisen tuen tarpeita. Kortteja voi hyödyntää opetus- ja ohjaustyössä ja ne mukautuvat monenlaisiin tarpeisiin ja tila

Nyt voit pelata Oppimisen taika -peliä!

Oppimisen taika -hankkeen toiminta koki äkkipysäyksen maaliskuussa 2020, kun koronaviruksesta johtuen kaikki hankkeen toteuttama sosiaalisen sirkuksen toiminta jouduttiin keskeyttämään. Syntyi tyhjiö, jota lähdettiin kuitenkin tarmokkaasti täyttämään kehittämällä aivan uudenlainen sirkusta hyödyntävä peli. Sen tavoitteena on kehittää työelämässä tarvittavia taitoja sosiaalisen sirkuksen keinoin. Pelin ovat luoneet tiiviissä yhteistyössä Liven Oppimisen taika -hankkeen työryhmä sekä Sirkus Magentan taitavat sirkusohjaajat.     Juuri valmistunut peli on suunnattu ensisijaisesti VALMA-koulutuksen käyttöön, mutta sitä voi halutessaan hyödyntää myös perusopetuksessa. Pel iä ja sen toimivuutta TELMA-koulutuksessa tullaan testaamaan Liven TELMA-koulutuksen ryhmissä vielä kevään aikana. Sen pohjalta katsotaan, onko peliä tarpeellista muokata vai soveltuuko se sellaisenaan myös TELMA-koulutukse n opiskelijoille.   Peli löytyy julkisena versiona Seppo-kirjastosta