Siirry pääsisältöön

Mitä siellä sirkuksessa oikein tapahtuu?

Keväästä 2019 alkaen Sirkus Magentan Maiju, Topi ja Antti ovat sekä kouluttaneet Ammattiopisto Liven henkilökuntaa, että opettaneet TELMA- ja VALMA-ryhmiä Liven toimipisteissä Espoossa, Helsingissä ja Porvoossa. Lisäksi hankekumppaneille ja muille sidosryhmäläisille on järjestetty perehdytyksiä.

Palautetta Liven opiskelijalta.

TELMA- ja VALMA-opiskelijoiden työpajat

TELMA- ja VALMA-opiskelijoiden sirkustyöpajoissa pureudutaan työelämätaitojen kehittämiseen, erityisesti vuorovaikutustaitoihin. Sirkustyöpajoissa etsitään yksin ja yhdessä myös itseluottamusta ja omia vahvuuksia. Muita tavoitteita ovat epäonnistumisen sietäminen, pitkäjänteinen harjoittelu ja osallistuminen, itsensä haastaminen (henkisesti ja fyysisesti). Sirkuksessa kehitetään myös positiivista minäkuvaa ja itsensä hyväksymistä. Sirkuksessa saa myös pitää hauskaa, mutta se ei ole pakollista. :)

Sirkustyöpaja aloitetaan aina yhdessä alkupiirissä. Usein käydään kuulumiset läpi, muistellaan edellistä kertaa, esitetään päivän kysymys (esim. Minkä supervoiman haluaisit ja miksi?) ja tarvittaessa keskustellaan esille nousseista aiheista. Alkuleikeillä ja -harjoitteilla herätellään mieltä ja kehoa - virittäydytään tunnelmaan. Erilaisilla lajiharjoitteilla otetaan toisiin kontaktia ja tutustutaan uusiin sirkuslajeihin, esimerkiksi ryhmäjongleeraukseen ja pariakrobatiaan. Asioita harjoitellaan sopivan haastavalla tasolla, välillä onnistutaan, usein epäonnistutaan. Oleellista on, että jokainen saa osallistua haluamallaan tavalla: joko itse tekemällä, avustamalla tai kannustamalla muita. Kun on ohjatusti ahkeroitu tarpeeksi siirrytään vapaaharjoitteluun - tällöin laitetaan reipasta musiikkia soimaan ja lajeja ja välineiden käyttöä saa harjoitella vapaasti. Työpajan lopulla halukkaat pääsevät näyttämään, mitä ovat tällä hetkellä harjoittelemassa. Loppupiirissä kysellään vielä fiilikset ja tehdään maailman hienoimmat loppukumarrukset!

Eikä siinä vielä kaikki: työpajasarja huipentuu loppuesityspäivään! Halukkaat esiintyvät railakkaassa sirkusesityksessä ja koko ryhmä pääsee opastamaan muita koulun opiskelijoita eri sirkuslajeissa ja välineiden käytössä.

Lähihoitajahenkilöstön sosiaalisen sirkuksen koulutus.

Henkilökunnan koulutukset

Sosiaalisen sirkuksen koulutuksen tarkoituksena on kehittää opettajien ja ohjaajien opetus- ja ohjaustaitoja monipuolisemmaksi. Henkilökunta saa koulutuksessa hyvät lähtökohdat taidelähtöisten menetelmien hyödyntämiseen opiskelijoiden kohtaamisessa. Esittelemme koulutuksissa sosiaalisen sirkuksen pedagogista menetelmää sekä tekemällä itse, että keskustelemalla. Tärkeää on myös, että opettajat ja ohjaajat pääsevät itse asettumaan oppijan rooliin, haastamaan itseään ja harjoittelemaan samoja asioita kuin opiskelijat.

Yksittäisen koulutuspäivän rakenne on samankaltainen kuin opiskelijoiden työpajoissa: virittäydytään, leikitään, harjoitellaan asioita ohjatusti ja vapaasti. Tunneilla tehdään myös ohjausharjoituksia, joissa osallistujat pääsevät opettamaan harjoitteita toisilleen. Eri osioiden välissä keskustellaan ja reflektoidaan yhdessä. Ammattiopisto Liven henkilökunnalla on monipuolinen koulutus- ja osaamistausta - keskustelemme esiin nousseista huomioista ja erilaisista teemoista, esim. osallistumisen tavoista ja erilaisten tarpeiden huomioimisesta. Myös henkilökunnan koulutusjakso päättyy (usein hulvattomaan) esitykseen.

Kun koulutuksesta on vierähtänyt tovi, Sirkus Magentan ohjaajat palaavat mentoroimaan - eli käytännössä ihastelemaan miten taitavasti sosiaalisen sirkuksen menetelmiä on otettu käyttöön. :)

Aurinkoista alkukevättä!

Topi / Sirkus Magentan sirkusohjaaja ja koordinaattori 

Sirkus Magentan nettisivut, Facebook ja Instagram.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työhönvalmennusmateriaalia: korttipakka, Seppo-peli ja virtuaaliset vahvuuskortit

  Oppimisen Taika - Sosiaalinen sirkus työelämätaitojen tukena -hankkeen aikana Ammattiopisto Livessä on toteutettu ryhmä- ja yksilötyöhönvalmennuksia Valma- ja Telma-opiskelijoille. Valmennuksissa olemme saaneet todistaa hienoja työllistymiseenkin johtaneita onnistumistarinoita. Valmennusten myötä kehitettiin uutta materiaalia ja uusia toimintatapoja. Keväällä julkaistussa Valokuvatyökirjassa  esiteltiin valokuvan käytön mahdollisuuksia myös osana työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Nappaa tästä postauksesta käyttöösi uutta Oppimisen Taika -hankkeessa kehitettyä työhönvalmennusmateriaalia. Työpaikalla - korttipakka työelämätaitojen oppimisen tueksi Työpaikalla -kortit syntyi tarpeesta käydä työelämän pelisääntöjä toiminnallisesti läpi. Tehtävänä on jaotella toimintakortteja oikeiden otsikoiden alle. Vastaukset eivät ole aina yksiselitteisiä ja käyttökokemusten perusteella kortit herättävät paljon keskustelua esimerkiksi työpaikkojen eroavaisuuksista. Kortit sopivat sekä yksilö- että ry

Sosiaalisen sirkuksen korttipakka on täällä!

Meillä on ilo esitellä Sosiaalisen sirkuksen korttipakka – oppimisen taikaa ja työelämätaitoja. Korttipakka esittelee kattavasti erilaisia sosiaalisen sirkuksen harjoituksia kuvien, videoiden sekä kirjallisten ohjeiden avulla. Korttien takana on Ammattiopisto Liven ja Sirkus Magentan työryhmä. Kaikki korttien valokuvat ja videot on kuvannut Ammattiopisto Liven media-alan perustutkinnon opiskelija Alessia Omeri ja kortit kuvattiin Liven omassa studiossa Kiannonkadun uudessa koulurakennuksessa. Sosiaalisessa sirkuksessa sirkus toimii välineenä monenlaisten tavoitteiden saavuttamiseen. Sirkuksen avulla voi kehittää myös työelämässä tarvittavia taitoja, esimerkiksi sosiaalisia- ja ryhmätyötaitoja, omien vahvuuksien tunnistamista, esillä oloa tai vaikkapa uuden oppimista mukaansatempaavalla tavalla. Sirkus sopii kaiken ikäisille ja se soveltuu hyvin henkilöille, joilla on erityisen tuen tarpeita. Kortteja voi hyödyntää opetus- ja ohjaustyössä ja ne mukautuvat monenlaisiin tarpeisiin ja tila

Nyt voit pelata Oppimisen taika -peliä!

Oppimisen taika -hankkeen toiminta koki äkkipysäyksen maaliskuussa 2020, kun koronaviruksesta johtuen kaikki hankkeen toteuttama sosiaalisen sirkuksen toiminta jouduttiin keskeyttämään. Syntyi tyhjiö, jota lähdettiin kuitenkin tarmokkaasti täyttämään kehittämällä aivan uudenlainen sirkusta hyödyntävä peli. Sen tavoitteena on kehittää työelämässä tarvittavia taitoja sosiaalisen sirkuksen keinoin. Pelin ovat luoneet tiiviissä yhteistyössä Liven Oppimisen taika -hankkeen työryhmä sekä Sirkus Magentan taitavat sirkusohjaajat.     Juuri valmistunut peli on suunnattu ensisijaisesti VALMA-koulutuksen käyttöön, mutta sitä voi halutessaan hyödyntää myös perusopetuksessa. Pel iä ja sen toimivuutta TELMA-koulutuksessa tullaan testaamaan Liven TELMA-koulutuksen ryhmissä vielä kevään aikana. Sen pohjalta katsotaan, onko peliä tarpeellista muokata vai soveltuuko se sellaisenaan myös TELMA-koulutukse n opiskelijoille.   Peli löytyy julkisena versiona Seppo-kirjastosta