Keväästä 2019 alkaen Sirkus Magentan Maiju, Topi ja Antti ovat sekä kouluttaneet Ammattiopisto Liven henkilökuntaa, että opettaneet TELMA- ja VALMA-ryhmiä Liven toimipisteissä Espoossa, Helsingissä ja Porvoossa. Lisäksi hankekumppaneille ja muille sidosryhmäläisille on järjestetty perehdytyksiä.
![]() |
Palautetta Liven opiskelijalta. |
TELMA- ja VALMA-opiskelijoiden työpajat
TELMA- ja VALMA-opiskelijoiden sirkustyöpajoissa pureudutaan työelämätaitojen kehittämiseen, erityisesti vuorovaikutustaitoihin. Sirkustyöpajoissa etsitään yksin ja yhdessä myös itseluottamusta ja omia vahvuuksia. Muita tavoitteita ovat epäonnistumisen sietäminen, pitkäjänteinen harjoittelu ja osallistuminen, itsensä haastaminen (henkisesti ja fyysisesti). Sirkuksessa kehitetään myös positiivista minäkuvaa ja itsensä hyväksymistä. Sirkuksessa saa myös pitää hauskaa, mutta se ei ole pakollista. :)
Sirkustyöpaja aloitetaan aina yhdessä alkupiirissä. Usein käydään kuulumiset läpi, muistellaan edellistä kertaa, esitetään päivän kysymys (esim. Minkä supervoiman haluaisit ja miksi?) ja tarvittaessa keskustellaan esille nousseista aiheista. Alkuleikeillä ja -harjoitteilla herätellään mieltä ja kehoa - virittäydytään tunnelmaan. Erilaisilla lajiharjoitteilla otetaan toisiin kontaktia ja tutustutaan uusiin sirkuslajeihin, esimerkiksi ryhmäjongleeraukseen ja pariakrobatiaan. Asioita harjoitellaan sopivan haastavalla tasolla, välillä onnistutaan, usein epäonnistutaan. Oleellista on, että jokainen saa osallistua haluamallaan tavalla: joko itse tekemällä, avustamalla tai kannustamalla muita. Kun on ohjatusti ahkeroitu tarpeeksi siirrytään vapaaharjoitteluun - tällöin laitetaan reipasta musiikkia soimaan ja lajeja ja välineiden käyttöä saa harjoitella vapaasti. Työpajan lopulla halukkaat pääsevät näyttämään, mitä ovat tällä hetkellä harjoittelemassa. Loppupiirissä kysellään vielä fiilikset ja tehdään maailman hienoimmat loppukumarrukset!
Eikä siinä vielä kaikki: työpajasarja huipentuu loppuesityspäivään! Halukkaat esiintyvät railakkaassa sirkusesityksessä ja koko ryhmä pääsee opastamaan muita koulun opiskelijoita eri sirkuslajeissa ja välineiden käytössä.
![]() |
Lähihoitajahenkilöstön sosiaalisen sirkuksen koulutus. |
Henkilökunnan koulutukset
Sosiaalisen sirkuksen koulutuksen tarkoituksena on kehittää opettajien ja ohjaajien opetus- ja ohjaustaitoja monipuolisemmaksi. Henkilökunta saa koulutuksessa hyvät lähtökohdat taidelähtöisten menetelmien hyödyntämiseen opiskelijoiden kohtaamisessa. Esittelemme koulutuksissa sosiaalisen sirkuksen pedagogista menetelmää sekä tekemällä itse, että keskustelemalla. Tärkeää on myös, että opettajat ja ohjaajat pääsevät itse asettumaan oppijan rooliin, haastamaan itseään ja harjoittelemaan samoja asioita kuin opiskelijat.
Yksittäisen koulutuspäivän rakenne on samankaltainen kuin opiskelijoiden työpajoissa: virittäydytään, leikitään, harjoitellaan asioita ohjatusti ja vapaasti. Tunneilla tehdään myös ohjausharjoituksia, joissa osallistujat pääsevät opettamaan harjoitteita toisilleen. Eri osioiden välissä keskustellaan ja reflektoidaan yhdessä. Ammattiopisto Liven henkilökunnalla on monipuolinen koulutus- ja osaamistausta - keskustelemme esiin nousseista huomioista ja erilaisista teemoista, esim. osallistumisen tavoista ja erilaisten tarpeiden huomioimisesta. Myös henkilökunnan koulutusjakso päättyy (usein hulvattomaan) esitykseen.
Kun koulutuksesta on vierähtänyt tovi, Sirkus Magentan ohjaajat palaavat mentoroimaan - eli käytännössä ihastelemaan miten taitavasti sosiaalisen sirkuksen menetelmiä on otettu käyttöön. :)
Topi / Sirkus Magentan sirkusohjaaja ja koordinaattori
Sirkus Magentan nettisivut, Facebook ja Instagram.
Kommentit
Lähetä kommentti