Siirry pääsisältöön

Liven sirkushenkiset pihafestarit

Syyslukukausi aloitetiin Oppimisen taika-hankkeen puolesta Liven sirkushenkisillä pihafestareilla, jotka järjestettiin elokuussa Liven uuden Leppävaaran koulurakennuksen pihalla. Saimme nauttia vielä kesäisen lämpimästä säästä kun vietimme mukavaa iltapäivää jättisaippuakuplia tehden, sirkusvälineitä kokeillen sekä katuliiduilla taiteillen. 
 
Festarit järjestettiin tarkoituksella pienimuotoisesti ulkotiloissa, jotta pystyimme paremmin huomioimaan koronavirustilanteesta aiheutuvia erityisjärjestelyjä. Välineitä desinfioitiin jokaisen käytön jälkeen ja turvaväleihin kiinnitettiin huomiota. Festareille osallistuneet valmentavan koulutuksen ryhmät olivat varanneet etukäteen saapumisajan, jotta pystyimme porrastamaan osallistujamäärää. 

Tunnelma oli iloinen ja oli mukava päästä usean kuukauden etätöiden jälkeen tapaamaan opiskelijoita ja henkilöstöä kasvotusten. Etätyöt kuitenkin jatkuvat pääsääntöisesti edelleen Livessäkin kaikilla niillä henkilöstön jäsenillä, joilla se on mahdollista. 

Oppimisen taika-hankkeessa pohditaan nyt syksyn toteutuksia sekä tarvittaessa erityisjärjestelyjä niihin liittyen. Toivomme pääsevämme toteuttamaan muun muassa henkilöstölle suunniteltuja koulutuksia sekä järjestämään "sirkusmentorointia" niille henkilöstön jäsenille, jotka ovat jo aiemmin perehtyneet sosiaalisen sirkuksen menetelmään. Lisäksi Livessä on käynnistymässä työryhmä, jonka avulla halutaan juurruttaa sirkuksen ja muiden luovien pedagogisten menetelmien käyttöä. Työryhmä myös suunnittelee tulevien vuosittaisten sirkusfestareiden toteutuksesta ja suunnittelusta Livessä. 

Kesällä saimme myös tiedon, että Liven hakema Erasmus+ hanke Juggle - Creative ways to develop key competences of lifelong learning sai myönteisen päätöksen. Tämä loppuvuodesta 2020 alkava kansainvälinen hanke rakentaa Oppimisen taika-hankkeessa saavutetun kokemuksen ja osaamisen pohjalle ja jatkaa sosiaalisen sirkuksen menetelmän käytön juurruttamista Ammattiopisto Livessä. Juggle-hankkeessa ovat Invalidisäätiön/Ammattiopisto Liven lisäksi kumppaneina Sirkus Magenta (Suomi), Institute of Technology Tralee, UNESCO-chair (Irlanti), Friesland College (Alankomaat), Haapsalu Kutsehariduskeskus (Viro) sekä Mode Foundation (Puola). Hankkeessa on tavoitteena jakaa ja levittää hyviä käytäntöjä luovien pedagogisten menetelmien käytöstä. Hankkeeseen osallistuvilla organisaatioilla on kokemusta sosiaalisen sirkuksen, seikkailukasvatuksen, tanssin, teatterin, virtuaalisten ympäristöjen sekä pelillistämisen menetelmistä ja pedagogiasta. 

Mukavaa syksyn alkua kaikille lukijoillemme!

Pihafestareiden katuliiduilla toteutettu vieraskirja


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työhönvalmennusmateriaalia: korttipakka, Seppo-peli ja virtuaaliset vahvuuskortit

  Oppimisen Taika - Sosiaalinen sirkus työelämätaitojen tukena -hankkeen aikana Ammattiopisto Livessä on toteutettu ryhmä- ja yksilötyöhönvalmennuksia Valma- ja Telma-opiskelijoille. Valmennuksissa olemme saaneet todistaa hienoja työllistymiseenkin johtaneita onnistumistarinoita. Valmennusten myötä kehitettiin uutta materiaalia ja uusia toimintatapoja. Keväällä julkaistussa Valokuvatyökirjassa  esiteltiin valokuvan käytön mahdollisuuksia myös osana työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Nappaa tästä postauksesta käyttöösi uutta Oppimisen Taika -hankkeessa kehitettyä työhönvalmennusmateriaalia. Työpaikalla - korttipakka työelämätaitojen oppimisen tueksi Työpaikalla -kortit syntyi tarpeesta käydä työelämän pelisääntöjä toiminnallisesti läpi. Tehtävänä on jaotella toimintakortteja oikeiden otsikoiden alle. Vastaukset eivät ole aina yksiselitteisiä ja käyttökokemusten perusteella kortit herättävät paljon keskustelua esimerkiksi työpaikkojen eroavaisuuksista. Kortit sopivat sekä yksilö- että ry

Sosiaalisen sirkuksen korttipakka on täällä!

Meillä on ilo esitellä Sosiaalisen sirkuksen korttipakka – oppimisen taikaa ja työelämätaitoja. Korttipakka esittelee kattavasti erilaisia sosiaalisen sirkuksen harjoituksia kuvien, videoiden sekä kirjallisten ohjeiden avulla. Korttien takana on Ammattiopisto Liven ja Sirkus Magentan työryhmä. Kaikki korttien valokuvat ja videot on kuvannut Ammattiopisto Liven media-alan perustutkinnon opiskelija Alessia Omeri ja kortit kuvattiin Liven omassa studiossa Kiannonkadun uudessa koulurakennuksessa. Sosiaalisessa sirkuksessa sirkus toimii välineenä monenlaisten tavoitteiden saavuttamiseen. Sirkuksen avulla voi kehittää myös työelämässä tarvittavia taitoja, esimerkiksi sosiaalisia- ja ryhmätyötaitoja, omien vahvuuksien tunnistamista, esillä oloa tai vaikkapa uuden oppimista mukaansatempaavalla tavalla. Sirkus sopii kaiken ikäisille ja se soveltuu hyvin henkilöille, joilla on erityisen tuen tarpeita. Kortteja voi hyödyntää opetus- ja ohjaustyössä ja ne mukautuvat monenlaisiin tarpeisiin ja tila

Nyt voit pelata Oppimisen taika -peliä!

Oppimisen taika -hankkeen toiminta koki äkkipysäyksen maaliskuussa 2020, kun koronaviruksesta johtuen kaikki hankkeen toteuttama sosiaalisen sirkuksen toiminta jouduttiin keskeyttämään. Syntyi tyhjiö, jota lähdettiin kuitenkin tarmokkaasti täyttämään kehittämällä aivan uudenlainen sirkusta hyödyntävä peli. Sen tavoitteena on kehittää työelämässä tarvittavia taitoja sosiaalisen sirkuksen keinoin. Pelin ovat luoneet tiiviissä yhteistyössä Liven Oppimisen taika -hankkeen työryhmä sekä Sirkus Magentan taitavat sirkusohjaajat.     Juuri valmistunut peli on suunnattu ensisijaisesti VALMA-koulutuksen käyttöön, mutta sitä voi halutessaan hyödyntää myös perusopetuksessa. Pel iä ja sen toimivuutta TELMA-koulutuksessa tullaan testaamaan Liven TELMA-koulutuksen ryhmissä vielä kevään aikana. Sen pohjalta katsotaan, onko peliä tarpeellista muokata vai soveltuuko se sellaisenaan myös TELMA-koulutukse n opiskelijoille.   Peli löytyy julkisena versiona Seppo-kirjastosta