Siirry pääsisältöön

Mikä ihmeen sosiaalinen sirkus?

Oppimisen Taika – Sosiaalinen sirkus työelämätaitojen tukena -hankkeessa Sirkus Magenta johdattaa Ammattiopisto Liven ohjaus- ja opetushenkilöstöä sosiaalisen sirkuksen menetelmään (hankkeesta lisää täällä). Mutta mitä kummaa se sosiaalinen sirkus oikein tarkoittaa? 

Sirkuksesta on monella varmasti jonkinlaisia mielikuvia: pellejä, poneja, muskeleita ja huikeita temppuja yläilmoissa. Sosiaalisessa sirkuksessa periaatteemme on, että sirkus sopii kaikille. Jokainen voi löytää sirkuksen lajien kirjosta vahvuuksiaan ja kokea onnistumisen iloa. 

Sirkus Magentan tunneilla harjoitellaan eri sirkuslajeja, esimerkiksi  jongleerausta eri välineillä, yksilö-, pari- ja ryhmä- ja ilma-akrobatiaa, tasapainoilua ja vannetanssia. Lisäksi leikimme yhdessä (myös aikuiset!) ja teemme muita ryhmäyttäviä harjoituksia. Esiintyminen ei ole sosiaalisessa sirkuksessa pääasia, mutta harjoittelemme myös itseilmaisua ja esillä olemista. Kauden päätteeksi osallistujat voivat halutessaan esitellä muulle ryhmälle oppimiaan asioita. 

Sosiaalinen sirkus on väline uuden oppimiseen. Sirkus tukee monia työelämän ja arjen kannalta tärkeitä taitoja: vuorovaikutusta, itseluottamusta, oman osaamisen näkyväksi tekemistä, epäonnistumisten sietämistä ja pitkäjänteisyyttä. Luovaa liikuntaa ja taidetta yhdistävä sirkus lisää fyysistä aktiivisuutta ja osallisuuden kokemuksia. Se sopii monenlaisille oppijoille ja taidoiltaan erilaisille ihmisille. Yhdessä tehtävät harjoitukset myös vahvistavat luottamusta ja yhteisöllisyyttä osallistujien välillä.

Sirkus Magenta on pääkaupunkiseudun ainoa päätoiminen sosiaalisen sirkuksen toimija. Yhdistyksen tavoitteena on lisätä henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Magentalle on myönnetty mm. seuraavat palkinnot hyvinvointia ja tasa-arvoa edistävästä työstä: Nuorisotyön menetelmät -tunnustus (Allianssi 2019), Sirkuksen lumo (Sirkuksen tiedotuskeskus 2017) sekä Tanssin ja sirkuksen maineteko (Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat STST 2017).

Sirkusterveisin,
Maija / Sirkus Magentan toimistotaikuri 

Sirkus Magentan nettisivut, Facebook ja Instagram

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sosiaalisen sirkuksen korttipakka on täällä!

Meillä on ilo esitellä Sosiaalisen sirkuksen korttipakka – oppimisen taikaa ja työelämätaitoja. Korttipakka esittelee kattavasti erilaisia sosiaalisen sirkuksen harjoituksia kuvien, videoiden sekä kirjallisten ohjeiden avulla. Korttien takana on Ammattiopisto Liven ja Sirkus Magentan työryhmä. Kaikki korttien valokuvat ja videot on kuvannut Ammattiopisto Liven media-alan perustutkinnon opiskelija Alessia Omeri ja kortit kuvattiin Liven omassa studiossa Kiannonkadun uudessa koulurakennuksessa. Sosiaalisessa sirkuksessa sirkus toimii välineenä monenlaisten tavoitteiden saavuttamiseen. Sirkuksen avulla voi kehittää myös työelämässä tarvittavia taitoja, esimerkiksi sosiaalisia- ja ryhmätyötaitoja, omien vahvuuksien tunnistamista, esillä oloa tai vaikkapa uuden oppimista mukaansatempaavalla tavalla. Sirkus sopii kaiken ikäisille ja se soveltuu hyvin henkilöille, joilla on erityisen tuen tarpeita. Kortteja voi hyödyntää opetus- ja ohjaustyössä ja ne mukautuvat monenlaisiin tarpeisiin ja tila...

Työhönvalmennusmateriaalia: korttipakka, Seppo-peli ja virtuaaliset vahvuuskortit

  Oppimisen Taika - Sosiaalinen sirkus työelämätaitojen tukena -hankkeen aikana Ammattiopisto Livessä on toteutettu ryhmä- ja yksilötyöhönvalmennuksia Valma- ja Telma-opiskelijoille. Valmennuksissa olemme saaneet todistaa hienoja työllistymiseenkin johtaneita onnistumistarinoita. Valmennusten myötä kehitettiin uutta materiaalia ja uusia toimintatapoja. Keväällä julkaistussa Valokuvatyökirjassa  esiteltiin valokuvan käytön mahdollisuuksia myös osana työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Nappaa tästä postauksesta käyttöösi uutta Oppimisen Taika -hankkeessa kehitettyä työhönvalmennusmateriaalia. Työpaikalla - korttipakka työelämätaitojen oppimisen tueksi Työpaikalla -kortit syntyi tarpeesta käydä työelämän pelisääntöjä toiminnallisesti läpi. Tehtävänä on jaotella toimintakortteja oikeiden otsikoiden alle. Vastaukset eivät ole aina yksiselitteisiä ja käyttökokemusten perusteella kortit herättävät paljon keskustelua esimerkiksi työpaikkojen eroavaisuuksista. Kortit sopivat sekä yksilö...

Valokuvatyökirja on nyt julkaistu!

”Tiettävästi ensimmäinen paperille kehitetty valokuva otettiin 1800-luvun alussa.” Näillä sanoilla alkaa vastajulkaistu ” Saanko näyttää maailmani sinulle – Oppimisen taikaa valokuvaharjoituksilla ” -työkirja. Saanko näyttää maailmani sinulle - Oppimisen taikaa valokuvaharjoituksilla Valokuvatyökirja keskittyy valokuvan käyttöön menetelmänä ja välineenä opetuksessa ja ohjauksessa. Siinä on runsaasti valmiita viiteen eri teemaan jaettuja harjoituksia, joita voi käyttää sellaisenaan tai soveltaen kaikille ammatillisen koulutuksen opiskelijoille. Työkirjan ovat koonneet Eija Honkanen ja Henna Heinilä Haaga-Helian ammatillisesta opettajakorkeakoulusta yhteistyössä Marjo Wredforsin ja Karoliina Pitkäsen kanssa, jotka toimivat Ammattiopisto Livessä. Valokuvan voimauttava käyttö – kokemuksia ohjauksesta Karoliinan mielestä valokuva on monipuolinen väline ja menetelmä ohjauksessa. Hän on aiemminkin käyttänyt valokuvaa, mutta nyt hän on opetellut itse sen uudenlaista käy...